English
Nederlands

Toen liet "God" plotseling iets aan me zien

Een aantal keer heeft "God" iets aan me laten zien. God tussen aanhalingstekens, want wie is hij nu eigenlijk? Dezelfde als de God waar Jezus over sprak? Ik hoop het wel, want dat is wel een hele toffe God. En wat God me liet zien ligt wel in de lijn van wat Jezus vertelde. Ik weet niet zoveel van God. Maar wel genoeg om op mijn knieën te gaan en te geloven dat hij al het goede vertegenwoordigt waar ik voor wil leven.

Oké, wat liet hij me zien? Een plaatje, of een stukje bewegend beeld, op momenten dat ik rustig alleen op mijn kamer was. En het was maar een paar keer in mijn leven, tot nu toe. In het filmpje hieronder vertel ik er één. Ik heb er in totaal drie gezien, alle drie heel indrukwekkend.

Een paar dromen ook, althans ze waren zo bijzonder, dat ik denk dat God ze me liet zien.

Gevoelens en gedachten – enkele keren wel heel overtuigend van God afkomstig, vind ik zelf althans. Je denkt natuurlijk dat die gevoelens en gedachten gewoon uit mezelf kwamen en niet van God. Dat neem ik je niet kwalijk. Ik hoop dat je het zelf ook ooit meemaakt, of meegemaakt hebt: gevoelens die duidelijk door een ander worden opgewekt, een ander die je niet ziet. Een ervaring die je je leven lang niet meer vergeet.

En gebeurtenissen, die ik beschouw als door God geleid, omdat ze zo frappant kloppen bij waar ik om gebeden heb. Toeval, zul je zeggen. Dat kan. Maar naar mijn smaak te toevallig om toeval te zijn.

Kortom, ik heb de ervaring dat er iemand bij me is, die ik niet kan zien, die van me houdt, met me meeleeft, die ik kan aanspreken en die mij ook op een bepaalde manier aanspreekt. Iemand die me helpt, troost of terechtwijst als dat nodig is. Die persoon noem ik God.

Wat er over Jezus bekend is, spreekt me erg aan. Hij legde uit dat God een soort vader is, dat wil zeggen iemand die zielsveel van zijn kinderen houdt en hen graag bijstaat. En dus zijn alle mensen broers en zussen van elkaar. Jezus gaf om werkelijk alle mensen, hoe fout of afzichtelijk ook. Hij maakte duidelijk hoe belangrijk het is om te vergeven en om vergeving te vragen. Hoe belangrijk het is om je eigen belang opzij te zetten als een ander je nodig heeft. Ik kies, net als Jezus, voor het goede en tegen alle onrecht en haat. Het werkt! Gelukkig doen ook veel niet-christenen dat.

 hoe sociaal is een christen?

Geloven wil niet altijd zeggen dat je een makkelijk leven krijgt. Voor Jezus zelf was de consequentie van zijn geloof, dat de autoriteiten hem lastig vonden en hem lieten kruisigen. Maar God verklaarde toen, dat Jezus met deze straf de boete betaald had voor iedereen die daar een beroep op doet. Goed nieuws voor iedereen die, net als ik, in zijn leven fouten heeft gemaakt waar je niet zomaar overheen kunt stappen! Bovendien heeft de dood niet het laatste woord. Samen met Jezus mogen we verder leven bij God.

Je vraagt je misschien af hoe ik dat weet. Ik heb er geen bewijs voor. Misschien klopt het ook wel niet helemaal. Maar die beelden, dromen, gedachten, gevoelens en gebeurtenissen waar ik het over had, die geven mij de zekerheid dat er echt een God is, een God die lijkt op Jezus. En dat niet alleen: ook het feit dat talloze andere christenen soortgelijke ervaringen hebben sterkt mij in mijn geloof. De kans dat er sprake is van een massale illusie lijkt me erg klein.

Omdat ik al het bovenstaande zelf heb ervaren, is dit geloof voor mij geen wilde gok, of een onkritische houding ten opzichte van mijn opvoeding, maar het is een levende werkelijkheid.

 over dogma's en wonderen

Tenslotte nog iets over andere religies. Ik denk dat God alle mensen beschouwt als zijn kinderen en er dus ook wil zijn voor mensen die Jezus niet kennen. Het lijkt me logisch dat ook mensen met een ander geloof op hun manier iets van God kunnen zien. Misschien dat dat de oorzaak is van bepaalde overeenkomsten tussen het christendom en andere godsdiensten. Maar ja, een andere bril geeft natuurlijk toch een ander beeld, waar ik me soms niet in kan vinden. Het voert te ver om hier allerlei godsdiensten met elkaar te vergelijken. Laat ik dit zeggen: ik ben een voorstander van een open en gelijkwaardige dialoog, maar ik heb recht op mijn eigen standpunt en ik denk, dat Jezus Christus het beste zicht geeft op wie God werkelijk is.

 Jouw reactie hierop

Terug naar de startpagina