Hoe sociaal is een christen?

Ik ben zelf niet een heel extravert type. Soms heb ik niet door wat een ander nodig heeft. Toch vind ik het heel belangrijk om oog en oor te hebben voor de mensen om mij heen, om hulpvaardig en gastvrij te zijn, ook al is het leven soms hectisch en wil ik meer tijd voor mezelf. Iedereen is anders, want iedereen draagt het stempel van zijn genen, zijn opvoeding, zijn cultuur, zijn levenservaring. Sommige mensen komen op mij soms vreemd, onhebbelijk of irritant over. Maar door Jezus ben ik van alle mensen gaan houden en kan ik daardoor beter omgaan met misverstanden en conflicten. Overigens ga ik in de praktijk soms behoorlijk de fout in.

Er staat over Jezus geschreven, dat hij zich bekommerde om "hoeren en tolontvangers", dus zowel om de uitbuiters als om wie uitgebuit worden. Prachtig vind ik dat. Om hoeren, omdat hij het niet kon aanzien dat mensen zo diep zinken, dat ze zich laten gebruiken. Om tolontvangers, omdat hij wist dat mensen die over de ruggen van anderen rijk zijn geworden, in feite ook diep gezonken zijn en hulp nodig hebben om eerlijk te leren zijn en om te leren zichzelf te geven. Jezus ziet degenen aan, die door iedereen met de nek worden aangekeken.

Jezus offerde zichzelf geheel en al op. Ik denk niet dat we hem daarin per definitie moeten volgen. Als je God ziet als een vader, dan begrijp je dat hij wil dat we niet alleen goed voor anderen, maar ook goed voor onszelf zorgen.

 Terug ...